Filtre Deferizatoare - Demanganizatoare

Deferizare si demanganizarea reprezinta in mod evident procesul de filtrare a fierului si respectiv manganului din apa. Se realizeaza prin trecerea apei printr-un strat realizat din mase catalitice speciale (pirolusita activata, pe scurt PL, in amestec cu nisip cuartos), capabile sa oxideze si sa filtreze fierul si manganul dizolvate in apa. Stratul filtrant este mentinut activ datorita prezentei in apa a unui agent oxidant, oxigen sau hipoclorit de sodiu.

In general, se utilizeaza aditivarea continua de hipoclorit in amonte de filtru, intrucat acest sistem este mai eficace fata de oxigenarea fortata. Pentru o functionare corecta a filtrului va trebui mentinut in apa de tratat un continut de 0,4÷0,6 ppm clor liber si un pH ≥7. Ca la orice filtru de apa, cu cat viteza debitului de apa prin patul filtrant este mai mica, cu atat filtrarea este mai buna.

Viteza de filtrare cea mai potrivita variaza de la caz la caz, dar in general, la filtrele de apa deferizatoare-demanganizatoare, se recomanda sa nu se depaseasca valoarea de 10 m3/m2/h, unde m3/h este debitul apei si m2 este suprafata filtrului. In timpul procesului de filtrare, pe masura ce stratul filtrant retine mai multe suspensii solide, filtrarea devine tot mai buna datorita faptului ca particulele astfel retinute vor juca acelasi rol ca si stratul filtrant. In acelasi timp, datorita acestui fapt, pierderea de sarcina in interiorul filtrului creste.

La atingerea unei pierderi de sarcina maxima de ordinul a 0,8 bar devine necesara spalarea inversa a stratului filtrant. Rolul spalarii inverse este de a reface eficienta patului filtrant, inlaturind particulele solide retinute in timpul functionarii. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui debit stabilit de apa ce strabate stratul filtrant.

De obicei se utilizeaza termenul „regenerare” pentru a indica o faza de spalare inversa urmata de o faza de spalare (clatire) a mediului filtrant. Regenerarea se realizeaza automat, in functie de modul de lucru al sistemului automat de comanda al filtrului (functie de un program de timp sau functie de pierderea de presiune prin filtru). Pentru o buna functionare a filtrului, spalarea inversa trebuie realizata inainte ca pierderea de sarcina sa atinga valoarea de 0,8 bar. De aceea, la filtrele cu comanda de timp, se recomanda sa se seteze un timp limita de functionare care sa corespunda atingerii unei pierderi de presiune de 0,6÷0,7 bar. Se sugereaza ca, in orice caz, sa se programeze efectuarea unei regenerari o data la fiecare 7 zile.

Din punct de vedere constructiv, filtrele deferizatoare-demanganizatoare NOBEL pot fi impartite in:

  • Filtre cu coloane din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla FFV/T (cu comanda de timp)
  • Filtre cu coloane metalice FFD/D, echipate cu vane cu membrana cu actionare hidropneumatica (cu comanda functie de timp sau de pierderea de presiune)
  • Filtre cu coloane metalice FFD/F, echipate cu vane fluture cu servomotor cu actionare pneumatica (cu comanda functie de timp sau de pierderea de presiune)

Solicita o oferta

Image CAPTCHA

Produse

Filtrele de deferizare si demanganizare a apei FFD/D sunt utilizate pentru tratarea apei in…
Filtrele de deferizare si demanganizare a apei FFD/D sunt utilizate pentru tratarea apei in…
Modelele FFV sunt filtre la care coloanele sunt realizate din rasini poliesterice armate cu fibra…

Problema ta cu apa

Spune-ne despre problema pe care o ai cu apa

sau

Studii de caz

Destinatie apa tratata: clientul final a solicitat o instalatie de demineralizare a apei de alimentare pentru doua cazane de abur VIESSMANN, avand fiecare o productie de 0,7 t/h abur.