Este importanta apa pe care o bem?

Pe masura ce trece timpul, incepem sa punem accent din ce in ce mai mult pe sanatatea noastra. Tot mai multe persoane sunt de parere ca sanatatea incepe cu apa pe care o consumam.

In anul 2012 inca mai sunt persoane care beau apa furnizata de reteaua orasului in care locuiesc, pornind de la ideea ca au trait o viata intreaga cu aceasta apa. La prima vedere, nimic nu pare gresit in aceasta idee, dar Dr. Mencinicopschi a declarat intr-un interviu pentru BBC Romania ca "apa de la robinet poate produce probleme grave de sanatate pe termen lung".

Marea majoritate a populatiei urbane s-a orientat catre consumul de apa imbuteliata. In Romania se consuma peste un miliard de litri de apa imbuteliata. Acest lucru ne ridica un semn de intrebare: Este apa imbuteliata sigura? Desi pe etichetele PET-urilor de apa putem citi tot felul de calitati ale apelor imbuteliate, dr. Gheorghe Mencinicopschi- directorul institutului de cercetari alimentare este de parere ca „nu orice apa imbuteliata este si potabila. S-au vazut cazuri cand pe sticla nu era trecut nici izvorul, nici producatorul. Unele ape imbuteliate pot fi chiar mai periculoase decat apa de la robinet”.

De exemplu, in anul 2005 s-au inregistrat la ANPC numeroase sesizari referitoare la gustul si mirosul ciudat al apei minerale Perla. In urma verificarilor, s-au depistat streptococi fecali.

Ulterior, respectiva apa a fost retrasa definitiv de pe piata.
De asemenea, au mai existat suspiciuni si in privinta altei marci de apa minerala ca ar comercializa apa provenita dintr-o sursa contaminata radioactiv. Chiar daca licenta respectiva inca mai exista, acea marca foloseste acum alt izvor.

In Bihor, in anul 2006 autoritatile locale au deschis proces impotriva unui producator local de apa minerala pe motiv ca apa respectiva continea matasea broastei si ar fi facut publicitate mincinoasa produsului.

In unele fantani din care se aprovizioneaza 10% din populatia Bucurestiului s-au depistat concentratii foarte mari de nitrati. "Nitratii peste limita admisa in STAS dauneaza copilului mic. Apar simptome ca cianoza, oboseala, tulburari respiratorii, iar pe termen lung poate aparea o dezvoltare intarziata", declara dr. Maria Nitescu- director adjunct la Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti. Dr. Mencinicopschi afirma ca "pe termen lung, concentratiile mari de nitrati pot provoca in cazul adultilor chiar si cancer".

Pentru a comercializa apa imbuteliata este nevoie de aprobari si ea trebuie supusa unor teste periodice. Institutiile care se ocupa de acest lucru nu sunt foarte bine organizate, iar dr. Adrian Feru- directorul de cercetare-dezvoltare al Societatii Nationale a Apelor Minerale este de parere ca "ar trebui sa existe o autoritate unica pentru reglementarea acestui domeniu, care sa coordoneze tot lantul si prin care sa fie implicate celelalte institutii".

O alta problema semnificativa a apei imbuteliate este faptul ca aceasta este comercializata la PET-uri. Aceste sticle sunt sigure, dar daca sunt expuse la soare sau umezeala se pot elibera substante chimice in apa.
Expertii nemti au demonstrat ca daca folosim o sticla de plastic un timp indelungat, se elibereaza in apa antimoniu. Aceasta substanta poate provoca varsaturi si diaree.