Statii | Filtre de Dedurizare

Statii | Filtre de Dedurizare

Statii de dedurizare apa

Dedurizarea este procesul prin care se elimina calciul (calcarul) si magneziul (duritatea) din apa. Statiile de dedurizare Nobel filtreaza aceste doua elemente, plus bicarbonatii, care sunt principala cauza a depunerilor in interiorul instalatiilor termice sau casnice (sistem de incalzire, masini de spalat etc.) si pot interfera cu o serie de alte produse in anumite procese industriale.

Procesul de dedurizare se realizeaza in mod normal prin trecerea apei prin straturi de rasini de schimb ionic (mase cationice). Rasinile continute in coloane schimba ionii de sodiu (Na+) cu care sunt incarcate cu ionii de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) din apa de tratat. Drept urmare, apa dedurizata va fi lipsita de calciu si magneziu, avand in schimb un continut mai ridicat de sodiu. Cand rasinile sunt “epuizate”, ele sunt pline de ioni de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) in timp ce continutul lor de ioni de sodiu (Na+) necesari pentru schimb este sarac. Aceasta duce la necesitatea regenerarii rasinilor.

Regenerarea inseamna refacerea incarcaturii de ioni de sodiu (Na+) a masei cationice; acestia se gasesc in clorura de sodiu (NaCl), cunoscuta si drept sare de bucatarie, si care este utilizata ca regenerant. In timpul regenerarii are loc un schimb invers intre ionii de sodiu (Na+) si cei de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) acumulati, care sunt eliminati in timpul fazei de spalare.

Statia de dedurizare prepara automat saramura din sarea (NaCl) introdusa in rezervorul respectiv sub forma de granule sau tablete, iar aspiratia acesteia se realizeaza prin intermediul unui injector montat in vana de comanda. Regenerarea se realizeaza automat, in functie de modul de lucru al sistemului automat de comanda al statiei de dedurizare (de timp, de volum, mixt timp/volum).

Din punct de vedere constructiv, statiile de dedurizare NOBEL pot fi impartite in:

  • Statii de dedurizare compacte AC (cu comanda de timp sau de timp/volum)
  • Statii de dedurizare NOBEL cu coloane din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla AS (cu comanda de timp, de volum sau de timp/volum, simple sau DUPLEX)
  • Statii de dedurizare NOBEL cu coloane metalice AM (cu comanda de timp, de volum sau de timp/volum)

Subcategorii