Filtru apa automat cu carbune activ FACV02/T

SKU:
_FACV02/T
Garantie:
2 ani
de la
Pret4.750,00 RON

Solicita informatii

Filtrul FACV 02/T este un filtru automat cu carbune activ, cu spalare automata in contracurent a stratului filtrant.

Filtrarea prin carbune activ este procesul ce permite inlaturarea materiilor organice si a clorului din apa. Cu cat viteza debitului de apa prin patul filtrant este mai mica cu atat procesul de filtrare este mai bun.

Filtrele FACV sunt proiectate si dimensionate pentru inlaturarea clorului. Durata de viata a carbunelui activ folosit la declorinare este foarte lunga; el functioneaza ca un reductor chimic de clor in cloruri ionice.

Actiunea carbunelui activ nu este selectiva in indepartarea substantelor continute in apa si care traverseaza patul filtrant: astfel, el indeparteaza si materiile organice continute eventual de apa. De aceea, stratul filtrant poate fi epuizat sau colmatat de catre substantele retinute din apa, chiar daca scopul tratarii nu a fost acela de inlaturare a acestor substante, ci numai de declorinare. Chiar mai mult, patul filtrant poate elibera o parte din substantele retinute anterior intr-o concentratie mai mare decat inainte.

Intrucat este imposibil de prevazut epuizarea patului de carbune activ sau de monitorizat epuizarea insasi, cu instrumentatia curenta, utilizarea unui filtru cu carbune activ trebuie strict evitata fara tratamente anterioare ca filtrare cu nisip cuartos, clorinare, etc.

Patul de carbune activ poate functiona si ca un filtru mecanic la fel ca stratul de nisip cuartos. Cu toate ca acest tip de functionare trebuie evitat, se poate intampla ca pierderea de sarcina a stratului de carbune activ sa atinga valoarea de 1 bar (100 kPa); in acest caz trebuie realizata o spalare inversa a stratului filtrant.

Rolul spalarii inverse este de a reface eficienta patului filtrant, inlaturind particulele solide retinute in timpul functionarii, realizandu-se cu ajutorul unui debit stabilit de apa ce strabate stratul filtrant. Spalarea inversa a mediului filtrant se realizeaza automat, la intervale de timp prestabilite.

Coloanele in care se afla mediul filtrant sunt realizate rasini poliesterice armate cu  fibra de sticla. Mediul filtrant consta intr-un strat de carbune activ asezat pe un strat de nisip cuartos selectionat de tip sferoidal. Carbunele activ este de tip granular cu granulatie diferentiata, specific pentru tratarea apei si cu o mare capacitate de actiune fizica (filtrare mecanica), chimica (oxido-reducere) si chimico-fizica (adsorbtie).

Automatizarea integrala este constituita dintr-o vana monobloc cu 3 faze (functionare - spalare inversa – clarificare) realizata din material plastic ABS Bayer, netoxic, si dintr-un programator electronic cu microprocesoare, pentru programarea orei si frecventei regenerarilor (24 h/14 zile). Programatorul computerizat permite setarea duratei diferitelor faze ale regenerarii, pentru a putea adecva functionarea filtrului la aplicatia specifica si a optimiza consumurile de apa pentru regenerare.
In interiorul programatorului este de asemenea disponibil, la cerere, un contact liber de tensiune pentru transmiterea la distanta a semnalului de regenerare in curs (utilizabil, de exemplu, pentru comanda unei pompe sau a altor echipamente).

 

Functionare semiautomata
In orice moment, independent de programarile facute, este posibil sa se actioneze manual regenerarea, prin simpla apasare a unui buton. Regenerarea se va realiza automat, iar sistemul isi va relua functionarea normala programata.

 

 

Caracteristici tehnice

 
 
Debit maxim 2,7 m3/h
Debit necesar spalare inversa 2,7 m3/h
Consum apa spalare inversa 200 litri
Strat filtrant - nisip cuartos 1 ÷ 2 mm: 15 kg
- carbune activ: 35 kg (70 litri)

 

Presiune de lucru: 2 – 6 bar
Temperatura de lucru: 5 – 40 °C
Alimentare electrica : 220 V/50 Hz/10 W
Tensiune de functionare : 12 V/50 Hz (transformator incorporat)
 

 

Dimensiuni si mase
Inaltime 1600 mm
Diametru coloana 330 mm
Racorduri intrare/iesire 1"
Racord evacuare F22 mm
Masa neta la expeditie 70 kg

 

 

Debitul maxim al unui filtru cu carbune activ depinde de timpul de contact dintre apa si stratul filtrant de carbune activ. La o aceeasi cantitate de carbune activ, pentru debite mari corespund perioade de contact scurte, iar pentru debite mici corespund perioade de contact lungi. Debitele maxime indicate se refera la un timp de contact de 2 minute, care este cel necesar in majoritatea aplicatiilor filtrelor cu carbune activ. Conditii speciale de functionare (legate de substantele ce trebuie indepartate, de concentratia lor, etc.) pot cere timpi de contact diferiti, necesari pentru a se realiza actiunile de adsorbtie, cataliza, filtrare dorite.

Graficul de mai jos prezinta modul de calcul al debitului in functie de un timp de contact de la 2 la 60 de minute, pierderile de sarcina in bar si kPa, la diverse debite, exprimate in % din debitul maxim de referinta.

t = timpul de contact, in minute
Q = debitul, in % din debitul maxim
1 = curba variatiilor debitului functie de variatia timpului de contact
2 = pierderea de sarcina in bar si kPa la diferite debite

Cere informatii